Gerust op vakantie in je elektrische auto!

Gerust op vakantie in je elektrische auto!

‘’Kan ik op vakantie met mijn elektrische auto?’’ Is een veelvoorkomende vraag van eigenaren van elektrische voertuigen. Woon-werk verkeer, boodschappen doen of bijvoorbeeld op visite bij vrienden, zijn dagelijkse ritten die makkelijk kunnen met een elektrisch voertuig. Echter zijn veel elektrische rijders terughoudend om op vakantie te gaan en lange afstanden af te leggen met hun elektrische voertuig. Onterecht blijkt, want goed voorbereidt is het wel degelijk mogelijk met de volgende tips van Wallbox Discounter:

Vraag op tijd een laadpas aan voor het buitenland

Niet alle Nederlandse laadpassen zijn te gebruiken in het buitenland. Daarom is het zaak om ruim van te voren enkele laadpassen aan te vragen die werken in het buitenland. Het is mogelijk om te kiezen uit een abonnement of een gratis kaart. Vooral deze gratis kaarten zijn handig voor vakantie, aangezien ze gratis zijn en pas kosten in rekening brengen als ze gebruikt worden. Het is belangrijk om de passen te activeren na ontvangst.

Plannen: waar je aan moet denken

Een vakantie met een elektrische auto is goed te doen als er goed wordt gepland. De actieradius van je auto in combinatie beschikbare laadpalen onderweg is zeer belangrijk. Zo kan je inplannen waar je een oplaad stop moet houden. Plugsurfing, Chargemap of de ANWB Onderweg app, zijn handige apps die hierbij helpen. In het hoogseizoen kan het zijn dat veel laadpalen bezet zijn, daarom is het een handige oplossing om zelf een aparte 220V-kabel mee te nemen met type 3. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Italië kan het namelijk voorkomen dat een laadpaal alleen een type 3 aansluiting heeft. De laadtijd met een aparte kabel duurt wel langer maar met een overnachting onderweg is dit geen probleem.

Het noorden of zuiden

Vooral in het noordelijke gedeelte van Europese landen is er een goed netwerk voor elektrische voertuigen. Van alle Europese landen hebben Noorwegen en Nederland het beste netwerk. Zowel Noorwegen als Nederland hebben een landelijke doelstelling dat er nooit meer dan 120 kilometer tussen twee laadstations mag zitten. Ook Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk hebben goede netwerken voor elektrische auto’s. In het zuidelijke gedeelte van Europa is het nog wat minder goed geregeld. In landen als Spanje en Italië is er minder keuze. Mocht je naar het zuiden van Europa willen gaan, hou hier dan wel rekening mee.

Laadpaal reserveren op vakantiebestemming

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een laadpaal te reserveren bij je vakantiebestemming. Op Booking.com is het namelijk mogelijk om te filteren op beschikbare accommodaties die tevens oplaadmogelijkheden hebben voor elektrische voertuigen. In vakantieperiodes is het mogelijk dat er veel laadpalen gereserveerd zijn. Hou hier rekening mee en regel het op tijd.

Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van de actieradius

Met goed gebruik van de elektrische auto valt er veel meer uit de actieradius te halen. Factoren zoals het gewicht van je bagage, rijstijl en het gebruik van airco of verwarming hebben hier allemaal invloed op. Ook kan er gebruik gemaakt worden van regeneratief remmen. Dit houdt in dat de remmen zo min mogelijk belast worden tijdens een afdaling in bijvoorbeeld de bergen. Dit is bij de meeste elektrische voertuigen te regelen met de flippers achter het stuur. Uit de verschillende standen is de eco-stand het meest bevorderlijk voor de actieradius.

Met deze tips kan je veilig op vakantie met je elektrische voertuig!