Het ene visum is het andere niet!

Het ene visum is het andere niet!

Wanneer u van plan bent om een reis naar het buitenland te ondernemen of bijvoorbeeld in het buitenland te gaan werken is het mogelijk dat u geconfronteerd zult worden met het aanvragen van een visum. Een visum aanvragen hoeft in eerste instantie eigenlijk helemaal niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Wel is het zo dat het ene visum het andere niet is. Dit betekent concreet dat er bijvoorbeeld een onderscheid wordt gemaakt tussen visum voor de zogenaamde Schengenlanden en een visum voor een land als Amerika. Bent u van plan om een nieuwe vakantie te boeken, maar wilt u niets aan het toeval overlaten op vlak van een visum aanvragen? Hou dan zeker en vast rekening met de onderstaande informatie!

Een visum voor landen in de Europese Unie

Er wordt door de zogenaamde ‘Schengenlanden’ een visum uitgegeven welke geldig is in het volledige Schengengebied. Dit is natuurlijk erg praktisch. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het visum dient te worden aangevraagd in het land waar u tijdens uw reis de meest tijd in door zult brengen. Is dit niet bekend, bijvoorbeeld omdat u gewoon een rondreis zult ondernemen zonder vaste planning? In dat geval wordt het aangeraden om het visum aan te vragen bij het land van inreizen. Hou er tot slot rekening mee dat er niet één type Schengenvisum bestaat, maar wel vier verschillende. Het gaat hierbij om de volgende:

  • Het Visum A of luchthaventransitvisum;
  • Het Visum B of gewone transitvisum;
  • Het Visum C of toeristen / zakenvisum;
  • Het visum D of entreevisum voor het inschrijven van een nieuwe inwoner;

Er dient rekening mee te worden gehouden dat niet alleen het karakter van de bovenvermelde visa verschilt. Dit geldt immers ook voor de geldigheid er van. Het gewone transitvisum beschikt bijvoorbeeld over een geldigheid van slechts 5 dagen. Voor het toeristen / zakenvisum geldt dat er kan worden gerekend op een geldigheidstermijn van 3 maanden.

Gemeenschappelijk visum kort verblijf Koninkrijk der Nederlanden

Wist u dat er op moment van schrijven sprake is van een gemeenschappelijk visum voor het Koninkrijk der Nederlanden? Dit betekent dat een persoon welke beschikt over een visumplichtige nationaliteit gedurende de geldigheidstermijn van het visum in kwestie maximaal 90 dagen per kalender in het gebied van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland mag verblijven. Bovendien is het van belang om er rekening mee te houden dat er ook maximaal 30 dagen onafgebroken in één van de vier landen kan worden verbleven.

Is er een visum vereist voor een reis naar de Verenigde Staten?

Bent u als Nederlander van plan om een reis te ondernemen naar de Verenigde Staten? Dan stelt u zich ongetwijfeld de vraag of u rekening moet houden met een visum aanvragen of niet. Voor de Verenigde Staten geldt dat verschillende landen onder het zogenaamde ‘Visa Waiver Program’ vallen. Dit geldt ook voor Nederland en België. Deze landen kunnen naar alle 50 de staten en de Amerikaanse, overzeese gebieden reizen zonder dat er daarvoor een visum dient te worden aangevraagd. Wel is het zo dat er een zogenaamde ESTA dient te worden aangevraagd. Het aanvragen van deze ESTA dient voor aanvang van de reis naar Amerika te gebeuren, maar kan zeer eenvoudig online worden aangevraagd. Voor meer informatie over het reizen naar het buitenland of specifiek naar de Verenigde Staten, kunt u vanaf deze zomer terecht bij Visaservicedesk.com.