Op vakantie met de fiets

Op vakantie met de fiets

Nu de zomervakantie dichtbij is en je eigenlijk nog geen plannen hebt gemaakt zou je de planning eens in de avontuurlijke richting kunnen gooien: met de fiets op vakantie! Ga naar prachtige gebieden, wellicht in diverse landen. Maar waar moet je aan denken bij zo’n reis?

Klimaat

Een fietsvakantie kan een geweldige ervaring geven. Je gaat bijvoorbeeld naar ongerepte gebieden waar jij (en eventueel je gezin) lekker kunt fietsen door de heuvels, natuur en gebergtes. Maar het is wel belangrijk om te weten wat voor klimaat het gebied heeft. Denk je aan Engeland, dan is de kans op regenachtige dagen vrij groot. In de zomer is het in veel andere landen rondom Nederland intens heet, wat ook niet bevorderlijk is voor het fietsen. Kies dan voor landen zoals Zweden, Noorwegen of Denemarken. Daar zijn de wegen niet alleen rustiger, maar over het algemeen is het weer koeler en je hebt prachtige gebieden die je kunt verkennen.

Voorbereiding

Je kunt zomaar je fiets op de fietsendrager zetten en er vandoor gaan, maar verstandiger is om een goede voorbereiding te treffen. Zoek naar goede fietsroutes die je langs de mooiste locaties brengen en bedenk uiteraard waar je wilt overnachten. Of je gaat met de caravan eropuit. Er zijn genoeg mogelijkheden te bedenken hoe je op vakantie kunt gaan met de fiets. Zorg er altijd voor dat je bij een lange fietstocht genoeg drinken op voorraad hebt. Denk ook aan andere zaken zoals een reparatieset en extra fietsbanden, het zou natuurlijk erg vervelend zijn als je in een groot afgelegen gebied met een lekke band komt te staan zonder een mogelijkheid om iets te kunnen doen.

Ervaringen

Je kunt ook ervaringen vragen van anderen die bepaalde fietsroutes hebben afgelegd. Met eventueel foto’s erbij heb je dan een idee hoe zo’n route zal verlopen en waar je mogelijk kunt eten en drinken als pitstop.