Tips bij het kopen van een chalet

Tips bij het kopen van een chalet

Een tweede huis: veel mensen dromen ervan, slechts een deel kan het waar maken. Voor degenen die dat niet lukt zijn er andere mogelijkheden: het kopen van een chalet (of caravan). Maar wat komt daar zoal bij kijken?

Geen huurbescherming

Belangrijk eerste punt: met de koop van een chalet huur je ook een stuk (recreatie)grond, bijvoorbeeld van een gemeente of een particulier. Op die grond geldt geen huurbescherming zoals we die van woonhuizen kennen. Als een huurovereenkomst stilzwijgend jaarlijks wordt verlengd is er altijd de mogelijkheid dat de verhuurder de overeenkomst een keer beëindigt. Om de reden is het verstandig een vakantiewoning te kopen die verplaatsbaar is, naar een andere plek kan worden verhuisd.

Pacht

Met de koop ben je er in financieel opzicht nog niet, je betaalt ook voor de genoemde grond, vaak in de vorm van pacht. Neem de maandelijkse lasten in je berekeningen mee.

2e hypotheek

Zoek ook uit of je een hypotheek kan krijgen. Banken zijn niet zo happig op het financieren van jouw chalet, stellen hogere eisen dan bij een eerste woning (jouw hoofdverblijf) en verstrekken vaak een lager maximum dan jij zou willen. Als er op jouw woonhuis overwaarde zit is er niet zoveel aan de hand: waarschijnlijk kan je dan die hypotheek verhogen. In het andere geval moet je mogelijk je spaargeld aanspreken ter financiering van jouw langgewenste recreatiewoning.

Technische staat

Net als bij je woonhuis kan het verstandig zijn om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zeker als je zelf niet veel kijk hebt op de technische staat van je beoogde investering. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je ook een betere inschatting maken van eventuele onderhoudskosten in de toekomst. Mocht je gaan verbouwen dan kan een extra verbouwingsfinanciering benodigd zijn.

Onderhoud

Houd rekening met kosten voor jaarlijks onderhoud. Als er sprake is van een Vereniging van Eigenaren laat je dan goed informeren over het bedrag dat je jaarlijks inlegt én welke kosten daarmee zijn gedekt. En uiteraard heb je ook je maandelijkse energielasten.

Onderverhuren

Tot slot: mocht je je vakantiewoning gaan onderverhuren (een mogelijkheid om je investering deels terug te verdienen) laat je dan goed voorlichten over de voor- en nadelen en onderzoek de mogelijkheden.